Kuchnia Tajlandii

Tajlandia to stolica gotowania na ulicach. Na każdym niemal rogu kucharze uliczni odgrywają w prowizorycznych warunkach spektakle kulinarne: buchają ognie, kłębią się dymy, skwierczą gotowane zwierzęta, ładnie pachnie. Zazwyczaj jedzenie na ulicach Tajlandii jest bardzo tanie, można płacić w dolarach i kosztuje ono właśnie od jednego dolara do kilku. Najczęstszym składnikiem pożywienia serwowanym na ulicach w Tajlandii są nie warzywa, owoce czy surówki lub zwierzęta, ale makarony w najróżniejszych formach. Często, co ciekawe, sprzedawcy jedzenia ulicznego w Tajlandii dodają do takich makaronów glutaminian sodu, który nie jest dobry dla zdrowia, który uzależnia ponadto, ale dzięki niemu potrawy w kuchni tajskiej mają tak wyrazisty smak. Dlatego będąc w Tajlandii i widząc kucharza dosypującego białego proszku do jedzenia poprośmy go, aby tego nie robił. Na pewno tego nie zrobi i posłucha prośby, jednak będzie zdziwiony, Tajowie uważają to za dziwactwo zachodu, bo przecież glutaminian sodu jest smaczny.

Comments are closed.